به گزارش شهرآرانیوز، درحالیکه هنوز صدای کلاسهای امسال خاموش است و تا مهرماه فاصله زیادی داریم، پشت در بسیاری از مدارس غیردولتی مشهد، ثبتنامها داغتر از همیشه در جریان است.
اما داغتر از فرمهای پرشده، رقمهایی است که خانوادهها را شوکه کرده، افزایش شهریه مدارس غیر دولتی تا ۴۰ درصد، خیلیها را در بهت فرو میبرد.
ثبتنام در مدارس غیردولتی نیز حالا به فرایندی تبدیل شده است که موفقیت تحصیلی و عبور از سد کنکور را به باور خیلی از والدین رقم میزند اما شهریه بالای این مدارس خود مانعی بزرگ برای بیشتر خانوادهها جهت ثبتنام فرزندانشان است.
با آنکه هنوز هیچ عددورقمی به طور رسمی برای شهریه سال جدید اعلام نشده، بررسیهای میدانی خبرنگار شهرآرانیوز، نشان میدهد که بسیاری از مدارس غیردولتی مشهد، بیسروصدا تا ۴۰ درصد شهریهها را بالا بردهاند و پیشثبتنامها را آغاز کردهاند.
آقای حسینی یکی از والدینی است که برای ثبتنام پسرش به یکی از مدارس غیر انتفاعی شهر آمده است، به خبرنگار ما میگوید: سال گذشته پسرم را مدرسه دولتی گذاشتم، اما با کلاسهای ۴۰ نفره و معلمهایی که چند درس را با هم تدریس میکردند، واقعاً پیشرفت نکرد.
وی ادامه میدهد: امسال مجبور شدم که سراغ مدارس غیردولتی بروم که شهریههایشان از ۳۸ به ۵۳ میلیون رسیده، اما چارهای ندارم.
خانم میانسالی در حالی که پرونده فرزندش را در دست دارد، میگوید: پسرم سال گذشته با کمک معلمهای همین مدرسه غیرانتفاعی، درسهایش پیشرفت چشمگیری داشت و حتی جزو دانشآموزان ممتاز شد. واقعاً از جو آموزشی و پیگیری معلمها رضایت داشتم.
وی ادامه میدهد: اما شهریه این مدرسه ناگهان ۴۰ درصد بیشتر شده و پرداختش برایمان دغدغهای جدی است. کیفیت مدرسه خوب است، ولی واقعاً چرا باید هر سال به این میزان هزینهها بالا برود؟ چرا شهریههای مدارس غیردولتی حساب و کتابی ندارد؟
یکی دیگر از شهروندان مشهدی با گلایه از شهریههای نجومی مدارس میگوید: من و همسرم هر دو کارگر هستیم و با زحمت زندگی را میچرخانیم. سال گذشته پسرم را مدرسه دولتی گذاشتیم، اما دیدیم که کلاً از درس و مدرسه دلزده شده است. امسال با هزار قرض و وام، او را در یک مدرسه غیرانتفاعی نسبتا ارزان ثبتنام کردیم. ولی حتی همین مدرسه هم شهریهاش از ۲۲ میلیون به ۳۲ میلیون رسیده است! مسئولان مدرسه میگویند که برای هزینههای مدرسه است، اما مگر ما چندجا درآمد داریم که بتوانیم اینهمه هزینه کنیم؟ ما فقط میخواهیم بچههایمان آینده بهتری داشته باشند، نه چیزی بیشتر.
خانم محمدی، مادر یکی از دانشآموزان در مقطع هفتم است که میگوید: هر سال که بحث شهریه مدرسه پسرم میشود، میگویند همهچیز قانونی است و تا تأییدیه آموزشوپرورش نباشد، هیچ مبلغ اضافهای گرفته نمیشود. اما وقتی وارد چرخه ثبتنام میشوید، هزینهها یکییکی ظاهر میشوند؛ از شهریه پایه گرفته تا انواع کلاس فوقبرنامه و مبلغ تغذیه. هر اعتراضی هم که داشته باشیم، فقط یک جمله میشنویم: همه همیناند، اگر مشکل دارید میتوانید انصراف بدهید!
در میان این روایتها یک خط مشترک به چشم میآید: کمرنگشدن مرز «انتخاب» و «اجبار» برای والدین. مدارس دولتی با تعداد بالای دانشآموزان، کمبود معلمهای تخصصی و نبود امکانات کافی، راه عبور خانوادههایی که دغدغه پیشرفت تحصیلی فرزندانشان را دارند، به سمت غیردولتیها هموار کردهاند.
در حالی که تعیین و اعلام شهریه مدارس غیردولتی در خراسان رضوی وارد مرحله نهایی شده و سامانه آنلاین اطلاعرسانی شهریهها هم فعال است، آموزش و پرورش استان تأکید دارد هیچ مؤسسهای حق دریافت شهریه مازاد ندارد و در صورت دریافت شهریه غیرمتعارف، خانوادهها میتوانند مستقیما در سامانه مشارکتها (mosharekatha.ir) یا واحدهای ارزیابی عملکرد ادارات آموزشوپرورش گزارش ثبت کنند.
سیدمصطفی اسدی در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، درخصوص شهریههای بالا در مدارس غیر دولتی اظهار کرد: نزدیک به ۱۵ درصد مدارس استان، شهریهای بالاتر از ۴۰ میلیون تومان دارند، طبق نتایج و بازرسیهای بهعمل آمده ۳۰ درصد مدارس غیردولتی مشهد در سطح خدمات آموزشی و پرورشی ممتاز قرار میگیرند.
وی ادامه داد: تا امروز در هر فصل بر تمامی مدارس غیردولتی استان یک دوره کامل بازدید و ارزیابی صورت گرفته و مهمترین محورهای شکایت اولیا، ضعف تعامل عوامل اجرایی با دانشآموزان، اخذ شهریه مازاد بر نرخ مصوب و عدم انعقاد قرارداد رسمی با پرسنل آموزشی و اداری بوده است.
مدیرکل آموزشوپرورش خراسان رضوی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۱۴۵۲ مدرسه غیردولتی استان در مرحله تعیین شهریه قرار دارند، شاخصهای لحاظشده در تعیین شهریه مواردی نظیر هزینههای منابع انسانی، اجاره مکان، استهلاک تجهیزات، کیفیتبخشی آموزشی و پرورشی و برنامههای فرهنگی و ابتکاری مدارس است.
اسدی تصریح کرد: پس از ثبت شاخصها در سامانه، کمیته تخصصی ادارات و شوراهای شهریه، پیشنهاد افزایش یا تثبیت شهریه را بررسی و نتیجه برای تأیید نهایی به وزارت ارسال میشود.
وی افزود: سهم عمدهای از هزینه مدارس، به حقوق کارکنان (همراه با سهم بیمه)، اجارهبها و هزینه ارتقاء کیفی اختصاص دارد. موسسان موظف به رعایت حقوق و بیمه معلمان (۳۰ ساعت) و پرسنل اداری (۳۶ ساعت) طبق قانون کار هستند.
وی ادامه داد: شهریه هر مدرسه به صورت اختصاصی و براساس امتیازات مدرسه و شرایط منطقهای تعیین و در سامانه آنلاین (my.medu.ir) نیز برای عموم خانوادهها قابل مشاهده است.
تاکید شده است که مدارس فقط مجاز به دریافت شهریه مصوب و درجشده در پوستر شهریه هستند و هرگونه وجه اضافه یا تجمیع مبالغ به عنوان شهریه کلی ممنوع است. همچنین شهریه فوقبرنامه نباید بیش از ۴۰ درصد شهریه مصوب باشد.